Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΟΙ διαδικασίες επιστρατεύονται για να υποτάξουν το χρόνο



Ένα μονόπρακτο για να τιμήσουμε τη μέρα
«Οι διαδικασίες επιστρατεύονται για να υποτάξουν το χρόνο»

«Ο χρόνος είναι μαλακός και απέραντος». Γ. Ρίτσος « Όταν έρχεται ο ξένος».
Πρωταγωνιστές: τα νέα και φρέσκα πρωτοπαλίκαρα του συστήματος, αυτά που αντικατέστησαν τα παλιά και κουρασμένα.
Αφού χόρεψαν επί 22ώρες? στο σκοπό του κουαρτέτου κατάφεραν και έφεραν άρον  -  άρον επί σκηνής, δηλ στη βουλή των Ελλήνων, τη νέα πράξη του ατελείωτου έργου- μνημόνιου, που παίζεται για το καλό μας: « Οι διαδικασίες θα υποτάξουν το χρόνο».
Διαδικασίες: Γυναικείες φιγούρες με μάτια άδεια και πρόσωπο ανέκφραστο. Από το στόμα τους βγαίνουν μόνο απειλές και εκβιασμοί. Στο κεφάλι τους για μαλλιά κρέμονται σχοινιά μεγάλα, που πετάνε δεξιά, αριστερά. Τα χέρια τους καταλήγουν αντί για δάχτυλα σε σχοινιά  σε όλα τα είδη και μεγέθη.
Μπαίνουν στους διαδρόμους της βουλής και τα πετάνε δεξιά κι αριστερά, κυνηγάνε το χρόνο, για να τον δέσουν, να τον υποτάξουν. Εκείνος όμως δεν είναι στα μέτρα τους, αδύνατον να τον ελέγξουν.
Άλλος ήταν ο στόχος τους: δημιούργησαν το στρόβιλο, παρέσυραν και έδεσαν μέσα στα πλοκάμια τους το πολιτικό προσωπικό, που έτρεξε μαζί τους στο κυνήγι του χρόνου. Έσφιξαν θηλιές και κόμπους στο μυαλό, στη σκέψη και στη γλώσσα τους.
Ποιος θα μπορέσει να τους αντισταθεί;
Υπάρχει μια άλλη φιγούρα, ο αντίποδάς τους, η ελεύθερη σκέψη.
Το πρόσωπό της είναι λαμπερό, τα μάτια της εκπέμπουν όλα τα συναισθήματα: χαρά, θυμό, πόνο, θαυμασμό, έκπληξη, ενθουσιασμό, ελπίδα…
Από τα χείλη της βγαίνουν λέξεις δυνατές, καθαρές, απείθαρχες, όπως: δουλειά, υγεία, μόρφωση, ασφάλεια…
Τα μαλλιά της χυτά πάνω στους ώμους τ’ ανεμίζει ο αγέρας… και τα χέρια της ελεύθερα μπορούν να εκφράσουν ό,τι αισθάνεται: άρνηση,  θυμό, χαιρετισμό, διαδήλωση, αντίσταση…
Αυτό είναι η μαγική της δύναμη, με μια χειρονομία της οι διαδικασίες θα κάνουν στοπ, αλλά η αναμέτρηση μεταξύ τους συνεχίζεται αδιάκοπα. Στο τέλος αυτού του 24ωρου οπωσδήποτε αγώνα, το βέβαιο είναι ότι το πολιτικό προσωπικό που έσπευσε στο κάλεσμα των διαδικασιών να υποτάξουν το χρόνο, θα υπογράψει εξαντλημένο ΝΑΙ στο μνημόνιο. Η ελεύθερη σκέψη θα είναι όρθια.
Την επομένη το πανελλήνιο θα προσεύχεται στη  Μεγαλόχαρη να μας λυπηθεί….
Κοζάνη 13-8-2015
                                                                                                        Γκουτζιαμάνη Γιάννα
                                                                                                                  φιλόλογος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου